Wat is informatie zonder context?

Het complete plaatje, dus niet alleen een momentopname, dat lijkt ideaal als het gaat om medische informatie.

Maar wat betekent het hele plaatje bij geboortezorg? Niemand heeft continu alle gegevens nodig. En hebben cliënten nog wel controle over hun eigen informatie? Joost Martens, een van de initiatiefnemers van perinatologie.nl, legt uit waarom perinatologie.nl het complete plaatje biedt. En autonomie van de gebruiker centraal staat.

Jullie staan naast de zorgverlener, staan jullie ook naast de cliënt? Jazeker, dat gaat samen. Het denken in episodes is daar een voorbeeld van. Zo heb je bijvoorbeeld als hulpverlener zicht op de hele tijdlijn van de zwangerschap, de curves zijn zo geplot dat je het hele overzicht hebt. En we willen het plaatje compleet maken, dus uiteindelijk ook informatie uit preconceptie spreekuren, of de hoe het eerste jaar na de zwangerschap verloopt of input van jeugdzorg. Hoe meer informatie, hoe completer het plaatje, de hele context van de zwangerschap.

Maakt die PeriHub dan dat je een beter beeld hebt? Hou je nog wel tijd over voor echt contact? Als het goed is wel, we maken de invoer zo makkelijk mogelijk. Je kunt je voorstellen dat als je zo goed op de hoogte bent, je er ook eerder andere zorgverleners bij kunt betrekken. En iedereen heeft dan meer tijd voor zijn concrete expertise en het contact met de cliënt.

"…als je zo goed op de hoogte bent, je er ook eerder andere zorgverleners bij kunt betrekken. En iedereen heeft dan meer tijd voor zijn concrete expertise en het contact met de cliënt."

Ja, maar wie maakt dan de keuzes? Als iedereen op de hoogte is, blijft dat dan niet teveel in het midden juist? Nee, want iedereen werkt gewoon in zijn eigen systeem. De verantwoordelijkheid ligt bij de bron, degene die de specifieke informatie vastlegt. Binnen het VSV is er natuurlijk ook het MDO om gezamenlijk de dossier door te nemen en de hieruit volgende actie in kaart te brengen. Dan is het wel fijn op alles op een plek in te kunnen zien.

Als iedereen zo gebrand is op die informatie, heb je dan nog wel keuzevrijheid? Kan je nog wel nee zeggen als cliënt? Jazeker. De toestemming tot delen ligt bij de cliënt, altijd. Autonomie is ook heel belangrijk daarin, dat jij degene bent die sowieso op de hoogte is en dan kan kiezen wie nog meer. Je houdt controle over je data. En ook al zeg je ja, dat kan je ook weer intrekken. Het is jouw informatie.