Certificering, wat maakt dat uit?

We zijn gecertificeerd, dat staat vaker bij producten en diensten, maar wat betekent dat eigenlijk?

Perinatologie heeft het certificaat NEN7510-1:2017. Dit betekent dat we goed omgaan met de informatie uitwisseling die wij faciliteren. En die goedkeuring komt uit de praktijk.

Wie bepaalt wat goed is? Wat is een norm? Een norm is een vrijwillige afspraak tussen partijen over een product, dienst of proces. Normen zijn geen wetten, maar ’best practices’. Iedereen kan - op vrijwillige basis - hier zijn voordeel mee doen. In zakelijke overeenkomsten hebben normen een belangrijke functie. Ze bieden marktpartijen duidelijkheid over en vertrouwen in producten, diensten of organisaties en dagen de maatschappij uit te innoveren. NEN-normen worden ontwikkeld door inhoud-experts en specialisten op het gebied van normontwikkeling.

Nationaal én internationaal

Normalisatie is het proces om te komen tot een norm. Dit proces is open, transparant en gericht op consensus en vindt plaats in normcommissies die bestaan uit vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. Dit gebeurt niet alleen op nationaal niveau, maar ook in Europees en mondiaal verband.

Die code NEN7510-1:2017, staat voor het certificaat 'Medische informatica - Informatiebeveiliging in de zorg - Deel 1'

Managementsysteem NEN 7510-1 geeft richtlijnen en uitgangspunten voor het bepalen, instellen en handhaven van maatregelen die zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie moeten treffen ter beveiliging van de informatievoorziening. Hiervoor geven de normen een normatief raamwerk in de vorm van een managementsysteem voor informatiebeveiliging (ISMS, ‘Information Security Management System’).

Door: Camilla Schimmelpenninck - Bron: www.nen.nl